by raivins

Slides
18 slides

Sviedri.ppt

Published Sep 30, 2013 in Business & Management
Direct Link :

Sviedri.ppt... Read more

Read less


Comments

comments powered by Disqus

Presentation Slides & Transcript

Presentation Slides & Transcript

SVĪŠANADarbu sagatavoja: Elīna Donska un Kristīne Donska01/08Kosmetoloģijas Koledža

Kas ir sviedri? Sviedri – sviedru dziedzeru sekrēts; bezkrāsains šķidrums ar vāji skābu reakciju, satur: 98-99% ūdens, sāļus, it sevišķi vārāmo sāli (apm. 0.3%), arī urīnvielu (apm. 0.1%), urīnskābi, gaistošās taukstābes, holesterīnu u.c. Sviedros ir visas tās pašas kristāliskās vielas, kas asins plazmā, tikai vājākā koncentrācijā. Ar sviedriem izdalās daudz tādu vielu, ko izvada arī nieres, tāpēc, ja nieru saslimšanas dēļ samazinās urīna izdalīšanās, sviedros ir vairāk vielmaiņas produktu (urīnviela, urīnskābe u.c.).

Smaga fiziskā darba laikā sviedros parādās pienskābe. Jo vairak sviedri izdalās, jo mazāk tajos sausnes. Sviedri uz ādas sajaucas ar blakus esošo tauku dziedzeru sekrētu. Skābes,ko satur sviedri, sašķeļ taukus – rodas taukskābes, kas dod sviedru raksturīgo nepatīkamo smaku. Pastiprināta sviedru izdalīšanās ir svīšana.

Sviedru nozīme:1. Ar sviedru palīdzību organisms atbrīvojas no vielmaiņas gala produktiem;2. Ar svīšanu tiek uzturēts asiņu osmotiskais spiediens ( attiecība starp sāļiem un ūdeni), jo organismu atstāj liekais ūdens sāļi;3. Piedalās termoregulācijā – sviedriem iztvaikojot, organisms atdod siltumu.

Kas ir svīšana? Svīšana ir sviedru izvadīšana no sviedru dziedzeriem uz ādas. Šiedziedzeri atrodas zemādā, visvairāk to ir uz plaukstām, pēdām, padusēs un cirkšņos. Svīšana ir organisma normāla reakcija uz ķermeņa temperatūras paaugstināšanos. Sviedru dziedzerus inervē simpātiskā nervu sistēma, tāpēc pastiprināta svīšana notiek daudzos emocionālos stāvokļos, kuros palielinās simpātiskās nervu sistēmas aktivitāte, piemēram, bailēs, dusmās, sāpēs.

Cilvēka svīšanas sistēma Muskuļu aktivitāte palielina ķermeņa siltumu;Siltums stimulē hipotalamu;Hipotalams stimulē sviedru dziedzerus, kas sekretē škidrumu;Šķidruma(sviedru) izgarošana atvēsina ķermeni.

Svīšana Daži no mums svīst stipri, citi – ļoti maz. Sviedri ir mūsu personības daļa. Tie veidojas atkarīgi no iedzimtības, mūsu veselības stāvokļa, noskaņojuma un vecuma. Vienkāršoti var teikt, ka cilvēks svīst divējādi: dažkārt svīst viss ķermenis, bet dažkārt īpaši paduses, pēdas un plaukstas.

Visa ķermeņa svīšana To mēs izjūtam slodzes laikā: augstas temperatūras iedarbības laikā, saulē, saunā, spēcīgas fiziskās piepūles, smaga darba, skrējiena un dzimumakta laikā. Slomojot cilvēks mēdz mirkt sviedros, līdz temperatūra krītas. Reizēm viss ķermenis stipri svīst vēl kādu laiku pēc tam, kad jūtamies veseli. Alkohols lielos daudzumos var radīt paģiras un ļoti spēcīgu svīšanu. Pārmērīgs tauku daudzums ķermenī rada pastiprinātu svīšanu. Tieši pirms menstruācijām un to pirmajās dienās var būt ļoti daudz sviedru. Dažas sievietes pārejas periodā izjūt “karstuma viļņus” kā daļu no procesa, kad mainās hormonu līdzsvars. Karstuma viļņi visbiežāk izpaužas kā spēcīga svīšana un visa ķermeņa apsārtums.

Padušu, pēdu un plaukstu svīšana Tā īsti sākas tikai pubertātē. Sviedru daudzums var stipri svārstīties,un brīžiem var izjust loti spēcīgu svīšanu. Parasti paiet daži gadi, līdz ķermenis atrod pieauguša cilvēka svīšanas līdzsvaru. Mēs īpaši daudz svīstam tad, kad esam ar kaut ko aizņemti, skatamies labu filmu vai veicam grūtu uzdevumu. Mēs svīstam tādās situācijās, kad atdodam visus spēkus, kad nervi ir sasprindzināti, smadzenes strādā ļoti intensīvi, un bailes un stress var veicināt svīšanu un piešķirt sviedriem spēcīgu smārdu. Sasvīdusi blūze vai mikla augšlūpa norāda,ka mēs sasprindzināmies un maksimāli piepūlamies.

“Auksti sviedri” Dažkārt parādās “auksti” sviedri, jo reizē ar sviedru izdalīšanos simpātiskie nervi sašaurina ādas asinsvadus un āda atdziest. “Auksti sviedri” parasti ir ķermeņa reakcija uz smagu slimību, trauksmi vai stiprām sāpēm. Ja līdztekus aukstiem sviedriem rodas reibonis, sāpes krūtīs vai vēderā, nekavējoties nepieciešama medicīniskā palīdzība.

Paaugstināta svīšana - hiperhidroze Paaugstināta svīšana vai hiperhidroze ir viena no svarīgākajām estētiskas medicīnas problēmām. Šai problēmai vairāk ir psiholoģiska ietekme – krekls līp pie muguras, sviedru strūklas tek pa seju, patstāvīgi mitras plaukstas.Hiperhidrozes formasHiperhidroze var būt: difūza (sviedri izdalās praktiski uz visa ķermeņa virsmas) un lokāla (kad svīst tikai noteiktas ķermeņa daļas).

Hiperhidrozei var būt:sezonāls raksturs (pārsvarā vasarā),patstāvīgs (kas ir sastopams daudz biežāk).Atkarībā no cēloņiem, hiperhidroze var būt:VienreizējaDaudzreizējaDažiem cilvēkiem ir ļoti izteikta hiperhidroze, sviedri tek no padusēm bez emocionālas un fiziskas slodzes, pat miera stāvoklī. Galvas un sejas hiperhidrozes gadījumā, sviedru izdalīšanās bieži pastiprinās ēšanas vai uztraukuma laikā, sviedri notek no pieres, parādās lielas piles uz deguna un vaigiem. Svīšana sagādā nepatīkamas neērtības : nepatīkama smaka, slapji plankumi uz drēbēm, tā saucamās sporta pēdas problēmas.

Dažos gadījumos hiperhidroze var būt kā sekas organiskiem saslimšanas gadījumiem, tas saucas otrkārtējs.Šis veids var attīstīties ļaundabīgo veidojumu, infekciju (tuberkuloze), endokrīnu(hipertireoze), neiroloģisku saslimšanu gadījumos. Neiroloģiskas saslimšanas, kas var izsaukt otrkārtīgo hiperhidrozes veidu ir CNS saslimšanas gadījumi,piemēram, smadzeņu traumas.Hiperhidrozes ārstēšana Tiek izmantoti antirespiranti, kuru sastāvā ir alumīnija sāls;Fizioterapeitiskas procedūras;Medikamentu lietošana;Zemādas botulina toksīna A – disporta injekcija, kas bloķē nervu sistēmas impulsus uz sviedru dziedzeriem.

Anhidroze - Pilnīgs sviedru izdales trūkums sastopams ļoti reti. Tas var būt pārmantots, taču var rasties arī smadzeņu diencefāliska bojājuma un miksidēmas vai citas endokrīnas slimības gadījumā. Hipohidroze - Samazināta sviedru izdale raksturīga atopiskā dermatīta, malārijas un sarkanās vilkēdes slimniekiem.

Ieteikumi:Valkājiet apģērbu,kas darināts no dabiska materiāla.Katru dienu mazgājieties no galvas līdz kājām;Mēginiet lietot tādus ķermeņa higiēnas līdzekļus kā pretsviedru aerosolus un losjonus,kas satur alumīnija hlorhidrātu vai alumīnija sulfāta buferšķīdumu;Ja svīst kājas, mainiet zeķes reizi vai divas reizes dienā, valkājiet kurpes no dabiska materiāla;Ja svīst paduses,lietojot pretsviedru līdzekļus. Ja tie kairina ādu, dažreiz palīdz 0,5 % hidrokortizona ziede.Atsakieties no kafijas un citiem stimulējošiem līdzeķliem uzturā, kā arī no produktiem ar spēcīgu aromātu, piemēram, ķiplokiem un sīpoliem.

Paldies par uzmanību!